Ontwaken Reena Gagneja

NonDualityMagazine: Kun je mij alstublieft vertellen hoe dit ontwaken plaatsvond, en ook hoe je deze ervaring interpreteerde en wat dit vandaag voor jou betekent?

Reena Gagneja: Ik was twee jaar vrij van werk en had veel tijd voor mezelf. Net voordat het ontwaken begon, ervoer ik een verlies in mijn leven en bevond ik me een aantal weken op een zeer donkere plek. Maar de duisternis die ik voelde stond niet in verhouding tot de externe gebeurtenis. Het was een aanval van oncontroleerbare pijn, emotie en intens lijden en ik kon het niet begrijpen en was bang. Al die tijd handhaafde ik het uiterlijke leven (ik heb twee jongens), maar het was niet gemakkelijk. Ik werd een paar weken een geheime kluizenaar, zoveel als ik kon, aangezien ik ook voor mijn kinderen en huis moest zorgen, enzovoorts.

Op een gegeven moment kwam er een gevoel van leegte. Mijn angst groeide in dit stadium, omdat ik dacht dat ik de weg aan het kwijtraken was en dat aan niemand kon vertellen, dus leefde ik gewoon in een staat van angst, niet echt wetend wat er gebeurde, behalve dat ik ervan overtuigd was dat ik een soort mentale crisis had.  Maar toen ik uit mijn cocon kwam, ging ik voor hulp naar spirituele mensen, las en mediteerde, en begon geleidelijk te begrijpen dat de leegte die ik ervoer de plaats was van Waarheid, van het echte Zelf, en het was waar we allemaal bestaan, maar meestal onbewust. Er is echter een proces van integratie van de leegte, het niets, omdat de leegte zelf een plek is waar je gewoon niets kunt doen, en ik denk dat we deel moeten nemen aan het leven en iets moeten creëren.

Ik zag dat mijn pijn het resultaat was van ego en identiteit, en deze identiteit was nu iets dat ik los van mezelf kon zien. Ik voelde me niet meer de ‘Reena’ die ik kende, en ik begon me onbelast en vrij te voelen. Maar er was veel uit mijn verleden om los te laten en ik reisde de reis van innerlijke genezing, afschudden, loslaten, reinigen. Ik had twee specifieke, directe, ‘mystieke’ ervaringen van Goddelijk Bewustzijn die me onmiddellijk genazen en me met ontzag achterlieten. Ik voelde me enorm leeggemaakt en verwelkomde deze vrijheid. Het was zo nieuw om me bevrijd te voelen van de emotionele dingen die ik al zoveel jaren met me meedroeg.

Ik verliet eindelijk een carrière die niets voor mij was, en begon aan werk dat meer in overeenstemming was met wat ik voelde dat mijn echte pad, doel en passies waren.

Hoe ik deze ervaring interpreteerde: de tijd was aangebroken dat de gehechtheid aan het ego zichtbaar werd. De dam moet een keer barsten. Terwijl mijn houvast uit elkaar viel, gutsten alle rollen die ik in het leven had gespeeld eruit en ze hadden nu allemaal geen betekenis en waren te veel moeite. In plaats daarvan ontdekte ik dat gewoon in het moment zijn de enige echte plek was. Je kunt maar zo lang doorgaan met het spelen van het niet-authentieke ‘ik’-spel, op zoek naar geluk buiten. Ik zag het niet-authentieke leven dat ik had geleefd, terwijl ik dacht dat ik zo speciaal en groots was. Ik werd nederig gemaakt. Uiteindelijk komt de dag dat het leven je eigen koppigheid neerhaalt en je eindelijk toegeeft dat de manier waarop je hebt geleefd en gedacht nogal veel lijden, verwarring en angst heeft gecreëerd. Dat is het punt waar al deze dingen eindelijk oplossen.

De emotionele intensiteit die ik had ervaren stond lijnrecht tegenover mijn conditionering die zei dat emotie gênant is. Dus ik begreep dat het JUIST de dingen zijn die we mijden, waar we ons voor verbergen en waar we het meest bang voor zijn, die ons uiteindelijk transformeren. Er moet een evenwicht zijn tussen wat we hebben gecreëerd en een terugkeer naar verantwoordelijkheid. Het zijn die zeer onbewuste overtuigingen over onszelf die we voor iedereen verbergen die ons de weg naar vrijheid bieden. Omdat wij in wezen niet die overtuigingen zijn, maar eerder zijn we wat niet door die overtuigingen wordt beïnvloed, in feite hebben ze geen betekenis. Maar de gewoonte van mensen om grote betekenis toe te kennen aan overtuigingen en oordelen leidt tot allerlei problemen tussen en voor mensen, terwijl ze in werkelijkheid zinloos en pijnlijk zijn.

Wat dit vandaag voor mij betekent: het leven is helderder, eenvoudiger en ik ben meer aanwezig. Er is onthechting. Denken is functioneler. Waarheid en eerlijkheid staan voorop. Soms is het moeilijk om bij mensen te zijn die grote onbewuste overtuigingen hebben, maar dit niet weten. Ik was vroeger ook zo, daarom denk ik dat ik het gevoel heb dat ik anderen kan helpen op hun eigen pad naar ontwaken. In het begin hebben we een helpende hand nodig, maar naarmate we bewuster worden ontstaat het begrip gewoon.

Je zei dat je “geleidelijk aan begreep dat de leegte die ik ervoer de plaats was van Waarheid, van het echte Zelf”. Hoe ben je dit geleidelijk gaan begrijpen, was dit een soort proces? Is dit in fasen gebeurd? Heb je een of andere methode gebruikt om dit te doen?

Reena Gagneja: De leegte was er gewoon, het was vrij plotseling, maar ik begreep het op een geleidelijke manier, want in het begin was het erg zenuwslopend. Ik surfte op het internet naar de ervaringen van andere mensen, en dat was een groot deel van het begrijpen met mijn geest van wat er op existentieel niveau gebeurde. Ik ontdekte dat er anderen waren die ontwaken ervoeren, elk op hun eigen unieke manier. Destijds moest ik weten of anderen ook zoiets hadden ondergaan omdat ik me hierin alleen voelde, en het was heel vreemd om me zo te voelen.

Wat zou je zeggen is dit “vreemde gevoel van leegte, niets”. Kun je daar alsjeblieft wat meer over vertellen en deze leegte beschrijven, dit niets?

Reena Gagneja: Dit niets is een plek waar geen betekenis is en geen behoefte aan betekenis. Het is een plek waar zelfs denken inspanning is, en actie ook inspanning. Alert bewustzijn is er altijd. Er is een tijdloos gevoel. Het is zijn zelf. Het voelt zwaar in het lichaam, of beter gezegd het lichaam voelt bijzonder zwaar aan. Het is gewoon een gevoel van leegte.

Er is één aspect dat volgens mij het meest uitdagend is in deze leegte, en waarvan ik weet dat het voor sommige mensen een veel voorkomende ervaring is. En dat is dat er ook een acuut gevoel van eenzaamheid is, en van angst. Dit is wat ik denk dat er gebeurt: ik geloof dat de leegte je op een plek heeft gezet waar je de Waarheid ervaart, maar het is vermengd met je eigen pijn, maar nu word je geconfronteerd met de pijn en ontken je het niet. Dus het proces om naar de gelukzalige Waarheid te gaan in plaats van naar de ‘lege Waarheid’ is om de oorzaak van je pijn aan te wijzen. Zo is het voor mij geweest, en zo heb ik mijn eigen lei kunnen schoonvegen, zodat ik in het bewustzijn van de waarheid voortdurend aan het leven kan deelnemen, maar deze keer vrij en spontaan. Ik zie dit als het proces van sterven in het leven en het ontdekken dat er geen dood is, waar Eckhart Tolle over spreekt.

Als je die innerlijke reis van je eigen pijn niet maakt, zou het waarschijnlijk heel gemakkelijk zijn om in de leegte te blijven, want als je daar bent, wil je gewoon zijn, niet iets doen, niet met mensen praten, geen moeite doen. . Het is echter geen luiheid, het is gewoon zoals het is. Er hebben verschillende mensen contact met me opgenomen die zich in de leegte bevonden en zich zorgen maakten over het feit dat ze geen emotie meer voelen. Het is geen comfortabele plek. Ik denk dat het gewoon een kwestie van tijd en eerlijk onderzoek is, men heeft geen andere keuze dan het te laten gebeuren.

Is deze ‘plaats van de waarheid’, van het ‘echte zelf’, een soort gevoel of een soort toestand die je hebt ervaren?

Reena Gagneja: Het is niet gemakkelijk om de ‘juiste’ definitie te vinden, omdat we in woorden iets proberen te definiëren dat verder gaat dan woorden, maar als we het willen proberen… gevoel, staat, ervaring, weten… en geen van die. Een Zijn misschien – laten we het daar voorlopig bij houden. Deze ruimte is niet alleen de leegte, het is de geïntegreerde leegte, waar het gevoel is teruggekeerd, een vollediger gevoel van Waarheid, in plaats van slechts een afwezigheid. De leegte is als een afwezigheid, terwijl het echte Zelf / Waarheid – de ervaring na leegte-integratie – een aanwezigheid is. Ik bedoel, in termen van hoe het voelt.

Toen je zei dat ‘het was waar we allemaal bestaan, maar meestal onbewust’. Hoe bestaan we daar?

Reena Gagneja: Hoe bestaan we daar? – Ik weet het niet, we doen het gewoon, het is het Mysterie. Het is onze goddelijke vonk. Het is onze essentie. Dit is de Eenheid binnen de Kosmos en wij maken daar deel van uit. We zijn niet dit eenzame, afgescheiden, egoïstische individu, we zijn allemaal verenigd in Eenheid. Ja, spirituele oefening kan nuttig zijn, maar het is een middel om een doel te bereiken. Het doel is om te zien dat je de middelen niet nodig hebt.

Als ik toegang wilde hebben tot deze plek van zelf of leegte waar je het over hebt. Wat zou ik moeten doen om daar te komen? Zou je me kunnen laten zien hoe je dit doet?

Reena Gagneja: Wat je moet doen – Zolang je denkt dat er iets te doen is om ergens te komen, zal dit idee zelf betekenen dat je er nooit ‘komt’, omdat je het domein verlaat van in het nu zijn en in beweging bent met het idee van ergens in de toekomst. Alleen als we het zoeken naar iets in een toekomstige tijd kunnen loslaten, kunnen we vinden wat we in de eerste plaats zochten.

Of ik kan laten zien hoe je daar moet komen – helaas, nee. Ontwaken gebeurt spontaan. Maar ik kan je zeker helpen om het verlangen of de behoefte om toegang te krijgen tot zo’n plek los te laten, en te zien wat er echt achter zo’n behoefte zit. Het zijn altijd problemen met onzekerheid en eigenwaarde. Dit op zichzelf, als je eerlijk met mij wilt werken, zal je enorm bevrijden, en dan maakt het je misschien niet zoveel uit of je het gevoel hebt dat je ‘er bent gekomen’ of niet.

Hoe zou je de activiteit van je geest omschrijven? Is het actief, langzaam, duidelijk? Is het zoals het gewoonlijk is of op de een of andere manier anders?

Reena Gagneja: Het is veel langzamer. Gedachten die opkomen zijn niet-invasief. Er is lege ruimte. Gedachten zijn functioneel. Maar als het niets meer op de voorgrond staat, is er veel leegte, als die minder is, is de geest actiever. Zelfs bij stressvolle of negatieve gedachten is er onthechting, een besef daarvan terwijl het gebeurt dat de angel er uit haalt.

Heeft je geest ook een zekere gelijkmatigheid of fluctueert het ooit op en neer?

Reena Gagneja: Beide, maar over het geheel genomen is er veel gelijkmatigheid. Als de leegte meer ‘levend’ is, is er weinig fluctuatie.

Is het je opgevallen of je energie in het lichaam op enigerlei wijze is veranderd?

Ik weet niet zeker wat je precies bedoelt, maar ik zou zeggen dat er een gevoeligheid is voor mensen en ook mijzelf, d.w.z. hun emoties, gevoelens, de innerlijke oorzaak daarvan. Dat is handig bij het adviseren van cliënten. Ik kan ook mijn kundalini-energie naar believen uit de basis van mijn ruggengraat laten opstijgen. Ik ervaar ook een gevoel van universele begeleiding die aanwezig is, en die soms door het lichaam wordt gevoeld. Er is ook een gevoel van het collectief.

Als je zegt: “We zijn niet gewend om bewust te zijn zonder analyse en oordeel. Het is een stap terug van al onze beeldvorming en onze definities. Het voelt als een leegte omdat het juist de afwezigheid van de mentale activiteit is.” Is er een saaiheid aan deze “leegte”, deze afwezigheid van mentale activiteit? Is het of was het op enigerlei wijze beangstigend?

Reena Gagneja: De leegte is niet saai, het is gewoon leeg, maar alert. Het is de mentale activiteit die iemand saai maakt. Het Niets geeft aanleiding tot een zijn in het moment, het is stil. Spreken is inspanning, doen ook. Beangstigend ja, zeker, maar meer in het begin, toen het een nieuwe sensatie was.

Dus wanneer je in deze leegte bent die “voelt” als een Niets, ben je niet langer analyserend en oordelend?

Reena Gagneja: Als de leegte prominenter aanwezig is, nee, niet zo veel, en als er een oordeel ontstaat, is het vluchtig en is er niets aan de hand. Als de leegte minder sterk is, duurt het wat langer om weer in een niet-persoonlijke ruimte te stappen. Maar in algemene zin hebben oordelen en analyseren hun aantrekkingskracht verloren.

Hoe zou je deze leegte omschrijven als je hem kon zien, aanraken, proeven, horen? Als je je ogen sluit en naar binnen kijkt. Wat zie je precies? Wat is daar?

Reena Gagneja: Gewoon een niets, een lege ruimte. Geen oordeel, geen betekenis voor dingen. Gewoon een zijn. Leegte is een beter woord.

Hoe voelt dit in het lichaam? Voelt het licht of zwaar aan? Voel je je geaard of meer etherisch?

Reena Gagneja: Het lichaam voelt langzamer, zwaarder aan, alsof het het niet bij kan houden, en de inspanning om dingen te doen is groter dan normaal.

Dus in essentie is wat je zegt, dat er geen methode is om deze plek te vinden of om naar deze plek van leegte te gaan waar je over spreekt? Dat als je het zoeken, de behoefte of de moeite om dat te doen loslaat, het op de een of andere manier vanzelf zal gebeuren. Is dit correct?

Reena Gagneja: Het zal vanzelf gebeuren en op zijn tijd, ja, maar het kan niet worden afgedwongen. Het kan vandaag gebeuren, misschien niet in dit leven, wie weet. Maar dit is niet belangrijk. Je eigen rol is om eerst op emotioneel niveau te zien waarom je het zo graag wilt, of waar het zoeken echt om gaat. Oprechtheid is de sleutel. Eerlijk zijn over wat er werkelijk speelt in die geheime hoekjes van jezelf is het uitgangspunt. We zijn allemaal mensen en we hebben allemaal onzekerheid, emotionele pijn en diepgewortelde overtuigingen. Dus als je één woord wilt voor een methode, zou ik zeggen: authenticiteit. Als ik jarenlang niet bereid was geweest om ongemakkelijk werk te doen, denk ik niet dat het ontwaken zou zijn gebeurd.

Als je zegt: ‘Alleen als we het motief, het zoeken, de behoefte om ergens of iets anders te zijn dan waar en wat we zijn kunnen loslaten, kunnen we vinden wat we in de eerste plaats zochten.’ Wat zijn wij precies?

Reena Gagneja: Wij zijn het Zijn zelf. Wij zijn Mysterie. Wij zijn niet-persoonlijk. Wij zijn de Ik Ben. Wij zijn Bron.

Hoe anders is iemand zoals jij bijvoorbeeld van mij?

Reena Gagneja: Helemaal niet anders – alleen oppervlakkig (fysieke verschijning enz.). In wezen zijn we allemaal Een en dezelfde, absoluut.

In een interview met bewuste TV. Ik hoorde je verlichting noemen. Wat is verlichting precies?

Reena Gagneja: Dat woord is een beladen woord, net als God. Ik zou zeggen: een zijn in het Nu, onthechting.

Ben je verlicht?

Reena Gagneja: Ik weet het niet. Ik hou er niet van om labels te gebruiken, wat ze ook zijn, of ze nu spiritueel zijn of iets anders. Dat was juist wat er gebeurde tijdens het ontwaken – ik verloor interesse in labels en definities, incl. spirituele etiketten. Etiketten definiëren jou, en dat is de antithese van verlichting. Dus zeggen ‘ik ben verlicht’ is hetzelfde als elk ‘ik ben…’ label. Wat maakt het uit? En waarom zou je de energie verspillen aan het beantwoorden van zo’n vraag die sowieso onmogelijk is?

Is er een verschil tussen ontwaken en verlichting?

Reena Gagneja: Zie de bovenstaande vraag. Hoe kan dit naar waarheid worden beantwoord? Wat subjectief betreft, nogmaals, het is niet de moeite waard om er tijd en moeite aan te besteden. Het is een intellectuele discussie, dat is alles. Sterker nog, ik ontving onlangs dit onderwerp in een artikel in mijn inbox (getiteld: “Is ontwaken hetzelfde als verlichting?”) en ik dacht aanvankelijk dat het interessant was, begon te lezen, maar na slechts een paar regels, leek het te veel inspanning van en voor de geest.

Maar zoals je hebt gevraagd, zou mijn korte poging tot antwoord zijn: misschien is verlichting een eeuwigdurende ontwaakte staat. Maar ik denk niet dat er een goed of fout antwoord is.

Heb je speciale vaardigheden van welke aard dan ook?

Reena Gagneja: Nee, niets bijzonders. Vroeger dacht ik dat ik speciaal was, dat was mijn identiteit en ego. Toen zag ik deze behoefte om speciaal te zijn, en het is veranderd. Dus nu beschouw ik mezelf niet als speciaal, noch iemand anders. Maar we zijn allemaal uniek en hebben unieke gaven.

Zien je vrienden je als buitengewoon of speciaal, nu dit is gebeurd?

Reena Gagneja: Ik weet niet hoe anderen mij zien, dat zou je aan hen moeten vragen. Waarschijnlijk denken ze zelfs dat ik een beetje raar ben. Mensen zien andere mensen vanuit de maatstaf van hun eigen overtuigingen, pijn en zelfbeeld, dus het is niet mogelijk om te begrijpen wat ontwaken is totdat je je eigen ego kunt zien. Bovendien zijn mensen over het algemeen met zichzelf bezig en hebben misschien niet eens interesse in spirituele waarheid.

Het is niet altijd gemakkelijk met mensen, want nadat je ego hebt gezien en gehechtheid hieraan hebt losgelaten, kun je het ook in anderen zien en de gevangenis zien die het voor hen creëert, maar je kunt het niet voor hen veranderen. Alleen zij kunnen dat, maar als hun muren van weerstand en gehechtheid aan hun zelfdefinities sterk zijn, dan is het niet gemakkelijk om tijd door te brengen met zulke vicieuze cirkelenergieën, en ik denk dat sommige mensen je misschien een beetje vreemd vinden omdat je niet dezelfde toegeeflijkheid en schouderklopjes aanbied als anderen, dus het is ook niet altijd gemakkelijk voor hen. Natuurlijk kan ik chillen en goed lachen (in feite is het essentieel), maar mijn algemene behoefte aan vrienden en relaties is ook veranderd. Dus ik praat niet over wat er is gebeurd, maar laat mensen weten over mijn website waar ik er meer over praat.

Er is moed voor nodig om wakker te worden en de geur van je eigen muffe koffie te ruiken. Degenen die dit doen, worden niet buitengewoon, ze onthullen feitelijk hun eigen menselijkheid, hun alledaagsheid, hun liefde voor de waarheid, ze willen niet speciaal zijn, omdat ze weten dat speciaal-zijn niet mogelijk is, want hoe kan een druppel in de oceaan specialer zijn dan de volgende? Ze hebben hun gehechtheid aan hun speciaal-zijn losgelaten. Ze zijn niet meer bang voor zichzelf of voor hun donkere hoekjes, kunnen hun waarheid spreken en angst overheerst niet.

Betekent in het Nu zijn, zoals Eckhart Tolle zegt, dat je verlicht bent?

Reena Gagneja: Ik denk misschien wel, als het in het Nu zijn continu wordt volgehouden. Zo’n aanhoudend ontwaken gebeurt als het gebeurt, maar kan niet zomaar gebeuren door wil of spiritueel zoeken, in ieder geval niet rechtstreeks daardoor.

Ben je nog steeds geïrriteerd, ervaar je woede, afkeer, aspiraties, ambities, verlangens enzovoort?

Reena Gagneja: Ja, minder, en als de leegte prominent aanwezig is, dan zelden. Het verschil tussen vandaag geïrriteerd raken en geïrriteerd raken voordat ik wakker werd, is dat ik geen probleem meer heb met pijnlijke emoties. Ik heb een aantal doelen, ambities, omdat we iets moeten doen in het leven – sterker nog, ik zie het als verantwoordelijkheid – plus we moeten eten, rekeningen betalen enz. En soms kan ik eraan gehecht raken, dan weer lijken ze zo onbeduidend. Onthechting is er altijd in enige mate, afhankelijk van de leegte.

Het punt dat hier de moeite waard is, is dat mensen emotie als een vies woord beschouwen. Maar het is gewoon een deel van onze menselijkheid. Het mag niet worden ontkend, maar de meeste mensen ontkennen emoties en denken dat het verkeerd is om sterke gevoelens te voelen. Dit is het begin van het probleem.