Ontwaken Ramana Maharishi

Het was ongeveer zes weken voordat ik Madurai voorgoed verliet, dat de grote verandering in mijn leven plaatsvond. Het was vrij plotseling. Ik zat alleen in een kamer op de eerste verdieping van het huis van mijn oom. Ik was zelden ziek en op die dag was er niets mis met mijn gezondheid, maar een plotselinge gewelddadige doodsangst overviel me. Ik probeerde er geen verklaring voor te geven of erachter te komen of er enige reden was voor de angst. Ik voelde gewoon: “Ik ga dood”, en begon na te denken wat ik eraan moest doen. Het kwam niet bij me op om een dokter of mijn ouders of vrienden te raadplegen; Ik voelde dat ik het probleem zelf moest oplossen, ter plekke.

De schok van de angst voor de dood dreef mijn geest naar binnen en ik zei mentaal tegen mezelf, zonder de woorden echt te formuleren: “Nu is de dood gekomen; wat betekent het? Wat is het dat aan het sterven is?” Dit lichaam sterft”, en dramatiseerde meteen het verschijnen van de dood. Ik lag met mijn ledematen stijf gestrekt alsof rigor mortis was ingetreden en een lijk imiteerde om het onderzoek meer realiteit te geven. Ik hield mijn adem in en hield mijn lippen strak op elkaar zodat er geen geluid kon ontsnappen, zodat noch het woord ‘ik’, noch enig ander woord kon worden uitgesproken.

“Welnu,” zei ik tegen mezelf, “dit lichaam is dood. Het zal stijf naar de verbrandplaats worden gedragen en daar tot as worden gereduceerd. Maar ben ik met de dood van dit lichaam dood? Is het lichaam ‘ik’? Het is stil en innerlijk, maar ik voel de volle kracht van mijn persoonlijkheid en zelfs de stem van het ‘ik’ in mij, apart daarvan. Dus ik ben Geest die het lichaam overstijgt. Het lichaam sterft maar de Geest die het overstijgt kan niet worden aangeraakt door dood. Dat betekent dat ik de onsterfelijke Geest ben.’

Dit alles was geen doffe gedachte; het flitste levendig door me heen als levende waarheid die ik direct waarnam, bijna zonder nadenken. ‘Ik’ was iets heel echts, het enige echte aan mijn huidige toestand, en alle bewuste activiteit die verband hield met mijn lichaam was gericht op dat ‘ik’. Vanaf dat moment richtte het ‘ik’ of Zelf de aandacht op zichzelf door een krachtige fascinatie.

De angst voor de dood was voor eens en voor altijd verdwenen. De absorptie in het Zelf ging vanaf dat moment ononderbroken door. Andere gedachten konden komen en gaan zoals de verschillende noten van muziek, maar het ‘ik’ ging door als de fundamentele sruti-noot die ten grondslag ligt aan en zich vermengt met alle andere noten. Of het lichaam nu bezig was met praten, lezen of iets anders, ik was nog steeds gericht op ‘ik’. Voor die crisis had ik geen duidelijk beeld van mijn Zelf en voelde ik me er niet bewust toe aangetrokken. Ik voelde er geen waarneembare of directe interesse in, laat staan enige neiging om er permanent in te verblijven.

Een van de kenmerken van mijn nieuwe staat was mijn veranderde houding ten opzichte van de Meenakshi-tempel. Vroeger ging ik er heel af en toe met vrienden heen om de beelden te bekijken en de heilige as en het vermiljoen op mijn voorhoofd te smeren en dan kwam ik bijna onbewogen terug. Maar na het ontwaken ging ik er bijna elke avond heen. Ik ging altijd alleen en stond een tijdje roerloos voor een beeld van Shiva of Meenakshi of Nataraja en de 63 heiligen, en terwijl ik daar stond, overweldigden golven van emotie me.

De ziel had haar greep op het lichaam opgegeven toen ze afstand deed van het ‘ik-ben-het-lichaam’-idee en op zoek was naar een nieuwe verankering; vandaar de frequente bezoeken aan de tempel en de uitstorting van de ziel in tranen. Dit was Gods spel met de ziel. Ik stond voor Iswara, de Beheerser van het universum en van het lot van allen, de Alwetende en Alomtegenwoordige, en soms bad ik om de neerdaling van Zijn Genade op mij zodat mijn toewijding zou toenemen en eeuwigdurend zou worden zoals die van de 63 heiligen. Vaker zou ik helemaal niet bidden, maar in stilte de diepte van binnen laten stromen naar het diepte ver daarbuiten.

(Uit de woorden van Sri Bhagavan Ramana Maharishi en zijn naasten in zijn vroege leven)