Het spiritueel ontwaken Pamela Wilson

Paula Marvelly: Kunnen we ons focussen op hoe het ging toen ‘realisatie’ plaatsvond?

Wat met mijn beoefening samen ging was een arrogantie die zich opbouwde omdat ik dacht: ‘Oké, ik kan het leven aan omdat ik al deze tools heb. Als het moeilijk wordt, kan ik mij eruit vrijmaken of mijn weg eruit mediteren of mijn weg eruit onderzoeken’. Er ontstond een soort kunstmatige bubbel van vrede die echt door inspanning in stand moest worden gehouden. Het leven was echt een bedrieger en zou zeggen: ‘Oh ja, dus jij denkt dat je zo vredig bent.’ En dan Bam!

Eindelijk begon het leven uit elkaar te vallen. Plots was er een soort van volwassenheid doordat ik zag dat ik absoluut geen controle heb. Er was ook zien dat ik de gedachten en gevoelens niet eens kon beheersen en ik zeker niet de baas was. En gelukkig, gedurende diezelfde tijd, nam een vriend me mee naar Robert Adams. Dat was ongeveer 1994. Op het moment dat hij de kamer binnenkwam was er een onmiddellijke herkenning van immense vrede. En aangezien ik alleen maar een kamer was binnengelopen, was dat een grote aanwijzing. Het was als: ‘Ah ha, misschien hoef je niets te doen.’ Robert bevestigde dat toen en hij zei: ‘Laat satsang alles oplossen, laat genade alles oplossen en onderzoek gewoon wie je bent.’ Nu had ik geen affiniteit met formeel onderzoek en toch was het bewustzijn op de een of andere manier altijd aan het onderzoeken wat waar was zonder het te beseffen. Dus ik denk dat er al een soort natuurlijk onderzoek gaande was.

Ik wist dat er iets aan de hand was omdat het lichaam diep ontspande in satsang, op een manier die het nooit had gehad met al die andere hulpmiddelen. En er was vertrouwen in, onmiskenbaar. De hersenen konden het niet negeren of afwijzen. Robert was erg gastvrij – hij zag je niet als een puinhoop die gerepareerd moest worden of dat je iets moest doen. Hij wist dat er volledige realisatie was en alleen omdat het verduisterd was, betekende dat niets. Dus er was zo’n gevoel van ‘aah’. Ik voelde me voor het eerst, behalve dan eerder in de aanwezigheid van mijn moeder, onvoorwaardelijk geliefd en welkom en daarin was zo’n versmelting. Ik voelde me veilig. Ik voelde dat ik mijn toevlucht zocht in deze immense berg van liefde. Er was een volwassenheid in die erkenning van hoe zeldzaam het was om met iemand als Robert te zitten, maar er was ook een onvolwassen naïviteit die elke gril najaagde.

P.M. Waar gebeurde dit?

In Los Angeles was er een huis op de top van een heuvel waar hij satsang gaf. Daarna ben ik naar het noorden verhuisd. Ik begon veel naar satsangs te gaan in Marin County en het was een van de voordelen dat je bij Gangaji of Catherine Ingram of Francis Lucille kon gaan zitten. Er was een zien dat het tijdens de satsang vooral de schoonheid was die de ultieme goeroe was, niet echt iemands lichaam of wie er ook was. En toch, toen ik hoorde dat Robert het lichaam zou verlaten, ging ik naar hem toe in Sedona en het was heel mooi om zijn laatste zegen te krijgen. Het was best heftig.

P.M. Heeft hij je niet eerder gevraagd om bij hem te komen logeren?

Tijdens een van de bezoeken aan Sedona vroeg ik hem of ik daarheen moest verhuizen om bij hem te zijn en hij aarzelde en toen zei hij ja – en dat soort dingen moet niet lichtvaardig worden opgevat. Maar ik vatte het natuurlijk licht op en zei: ‘Robert, ik hou niet van Sedona!’ Ik was de ik die ik dacht dat ik was, die eigenlijk trouw was aan zichzelf, wat onvolwassen was.

P.M. Toen zei je dat je zijn tapes bij elkaar propte.

Ik ging naar zijn satsang, wat zijn laatste zou zijn en gelukkig had ik privé tijd met hem – hij hield zijn hand lange tijd op mijn hoofd. Toen, een paar weken daarna, verliet hij zijn lichaam en dat was de tweede wake-up call. Mijn moeder was de eerste toen ze stierf en toen Robert stierf, dacht ik: ‘Oh mijn god, laten we hier wat alerter zijn! Dit is zeldzaam en prachtig en dit is niet zoals naar de film gaan. Tijd om serieus te worden.’ Dus luisterde ik de hele dag naar de banden van Robert. Gelukkig had ik vrienden die 60 of meer banden hadden, dus maakten ze kopieën voor me. Ik luisterde naar ongeveer drie van zijn tapes per dag en alle andere satsang-tapes die ik te pakken kon krijgen, omdat ik toen op het punt stond in het hart te vallen. Er waren samadhi’s voor een halve dag, maar het zou nooit langer duren.

Een van de grote doorbraken was in deze samadhi-staat van verdoofde levendigheid, wat de enige manier is waarop ik het zou kunnen beschrijven. Er was een heel diepe kalmte, maar het trilde van ontzag en verwondering. Ik keek naar het lichaam en dacht: ‘Ik snap het, het is maar een lichaam, niet mijn lichaam.’ En op een gegeven moment liep de kat langs en ik dacht: ‘Het is een kat, het is niet mijn kat.’ Dus de conditionering van eigendom begon op te lossen, gewoon door de gratie van het naar zoveel satsang gaan. Maar het zou nooit lang blijven duren.

Ik zat dan bij Francis Lucille, die zo voortreffelijk is, en toen Gangaji en toen vond ik een mooie dame genaamd Neelam, die Pools is en van Papaji komt. Ongeveer een halve maand nadat Robert was vertrokken, zat ik bij haar en deze shakti bleef omhoog komen en het maakte mijn lichaam nerveus. Ik heb haar hier ooit naar gevraagd en ik zei dat het echt eng en sterk was. En zij begon te lachen en zei gewoon: ‘Let it have you!’ Het was nuttig om in de buurt van de vrouwelijke leraren te zijn, omdat het veel concepten over hoe ik dacht dat vrijheid eruit zou zien, oploste. Het was geruststellend omdat ze erg toegankelijk waren en je gewoon vrienden kon zijn. Dus ik bracht tijd door met Neelam en we gingen naar Sedona – het was erg mooi en deze keer eerde ik de aanwezigheid volledig. Er was een beslissing dat ik dit keer niet stom zou zijn.

Toen, op een dag, tijdens een satsang in de buitenlucht, was er een verschuiving en het was letterlijk een val in het hart. Het was zo simpel en het was zo waar. Ik kon het niet ontkennen en geen enkele hoeveelheid hersenactiviteit die ‘nee’ zei, kon er een schaduw over werpen – het was gewoon zo.

P.M. Je zei dat het net als een zonnesteek was.

Nou, het was grappig omdat de hersenen denken dat het je coach naar vrijheid is. Het zegt: ‘Je bent vandaag geïdentificeerd! Oh, dat is een oordeel!’ Het probeerde me te helpen bij dit doel van vrijheid – het had alle boeken gelezen en besloot dat het een goede coach kon zijn. Dus toen deze verschuiving door genade plaatsvond, zei het dat ik ofwel een zonnesteek had gehad of dat ik het Zelf had gerealiseerd! Het was zo grappig. De geest is echt een papegaai of een kleine computer, het is niet dat immense ding waar je tegen moet zijn.

Er was alleen maar rust en welzijn en nog steeds wat vragen over het mysterie. Maar alles werd geopenbaard, precies zoals genade besloot het te onthullen. De hersenen probeerden nog steeds het mysterie te ontrafelen. Het was erg stil in vergelijking met voorheen, maar als het bewoog, was het een beetje aan het oordelen of was het bezig om het mysterie te begrijpen. Eindelijk, na ongeveer anderhalf jaar, besefte het: ‘Nou, het is een mysterie.’ En het werd echt stil. Maar er was beslist een verandering in de soevereiniteit van de geest over het hart of aanwezigheid. Er vond een oplossen van de conditionering plaats. Sommige mensen hebben het beschreven als een verdieping, maar dat klopt niet helemaal. Mensen gebruiken vaak de analogie van de bloembladen in een lotus – hij bloeit steeds meer open.