Het spiritueel ontwaken van Metta Zetty

Een spontane ervaring van Ontwaken in Bewustzijn

Introductie

Op de ochtend van 5 februari 1997 veranderde mijn leven op een diep en fundamenteel niveau door een volkomen onverwachte en onverklaarbare ervaring.

Tot op de dag van vandaag begrijp ik met mijn rationele geest of intellect nog steeds niet helemaal wat er precies is gebeurd. En toch blijft de geldigheid en kracht van dit ongelooflijke moment me tot vandaag nog bij, diep, levendig en duidelijk, ook jaren later.

Het was een moment van intuïtieve onthulling die plotseling en zonder waarschuwing kwam en die ik alleen maar kan omschrijven als een ‘openbaring’ of een ontwaken. Op dat tijdloze moment werden mijn begrip en ervaring van het universum volledig en onherroepelijk getransformeerd.

Nu, enkele jaren later, voel ik nog steeds de effecten van deze opmerkelijke ervaring. De openbaring duurde slechts kort, misschien drie uur of minder, maar als gevolg van de fundamentele verschuiving die plaatsvond tijdens deze tijdelijke onthulling, zijn mijn prioriteiten, mijn identiteit en de vorm van mijn werk allemaal veranderd.

Openbaring in de Rodeway Inn

Openbaring: een plotselinge manifestatie of perceptie van de essentiële aard of betekenis van iets; een intuïtieve begrip van de werkelijkheid door iets dat meestal eenvoudig en onopvallend is.

De openbaring kwam plotseling en zonder waarschuwing. Sterker nog, ik sliep toen de ervaring begon.

De avond ervoor waren mijn partner en ik vanuit San Antonio, Texas (waar we toen woonden) naar Austin gereden, waar we een overnachtingskamer huurden in een Rodeway Inn. Als professionele facilitators van vergaderingen en management consultants waren we ingepland om een planningsbijeenkomst te faciliteren voor een van onze klanten in Austin, ter voorbereiding van een van hun aanstaande bouwprojecten.

Dit was een routinematige werkopdracht en we brachten de avond door zoals we gewoonlijk deden, met het doornemen van onze agenda voor de volgende dag en het bevestigen van een nieuwe afspraak met een van onze andere klanten. Ik realiseerde me niet dat toen ik die nacht ging slapen, ik ’s morgens wakker zou worden en de wereld met nieuwe ogen zou zien en ervaren.

Ontwaken in Bewustzijn

Ergens in de vroege ochtenduren van 5 februari 1997 begon ik te dromen. Tijdens de droom stond ik voor een man, blijkbaar een genezer, die acupressuurpunten gebruikte om de stroom van chi (essentiële energie) door het lichaam los te maken en te versterken.

Toen ik voor deze man stond, bewoog en stroomde er energie in het bovenste deel van mijn lichaam; hij knielde achter me neer. Daarna raakte hij mijn lichaam op twee plaatsen aan: eerst op het midden van de achterkant van mijn linkerarm en daarna op de achterkant van mijn rechterbeen, net onder de knie.

Plots vond er intern een onzichtbare, maar significante verschuiving plaats: het voelde alsof eventuele resterende of latente energieblokkades in mijn lichaam onmiddellijk en volledig waren opgeheven.

Voordat ik wist of kon begrijpen wat er gebeurde, ging de bovenkant van mijn hoofd open en stroomde een stroom van schitterend wit licht over me heen, dat in en door mijn hele lichaam stroomde.

Overweldigd door de intensiteit van deze overstromende energie en licht, knikten mijn knieën plotseling onder me en werd ik abrupt wakker. Nu klaarwakker en vol verbazing voelde ik de opzwepende energie door mijn hele lichaam blijven stromen! Terwijl het door me heen bewoog en door de essentie van mijn wezen stroomde, begon de energie snel te veranderen – transformerend in een golf van volledige en absolute euforie, een onbeschrijfelijke tevredenheid die zich uitstrekte tot ver buiten de grenzen van menselijke expressie.

De natuurlijke grote perfectie realiseren

Binnen deze tijdloze, euforische ruimte besefte en wist ik plotseling met onmiskenbare helderheid dat het universum, precies zoals het is in het huidige moment, absoluut compleet en perfect is. Het huidige moment was heel en geïntegreerd. Elk gevoel van fundamentele afgescheidenheid was verdwenen. “Ik” was er nog steeds, maar elke angst die ik ooit had gevoeld, was volledig geëlimineerd. Alles wat ik wist/voelde/ervoer was de complete en absolute perfectie van het huidige moment.

Ik werd me scherp bewust van de rivier van energie die door ieder van ons stroomt – een energie die van binnenuit opkomt en intuïtief wordt geleid door deze prachtige en aangeboren perfectie. Ik realiseerde me dat alles wat voor ons verschijnt gewoon een manifestatie en uitdrukking is van deze energie, en dat deze energie altijd door ieder van ons heen beweegt en ons ons hele leven leidt.

Op dit moment van herkenning realiseerde ik me plotseling de fundamentele eenvoud van ons bestaan en onze bestemming:

We hoeven niets te doen of te bereiken, voorbij de volheid van het huidige moment.

En ik begreep dat dit besef tot ieder van ons zal doordringen, natuurlijk en onvermijdelijk. Naarmate we onze weerstand beginnen los te laten zal de stroom van deze energie die in ons leven beweegt sterker worden.

Met dit besef begon ik het duidelijker dan ooit tevoren te begrijpen wat de waarde is van aandacht besteden aan:

• de relatie tussen lichaam, geest en ziel,

• de relatie tussen intellect en intuïtie, en

• de energetische ritmes en intuïtieve impulsen die in ieder van ons bewegen.

Dit was een moment van overweldigende openbaring, van pure en absolute vreugde. De perfectie en heelheid van het universum leek zo vanzelfsprekend, zo eenvoudig, zo compleet, zo absoluut. Als een gelukzalige dwaas lachte en huilde ik afwisselend, spontaan en onweerstaanbaar, om de exquise perfectie van Al Dat Is.

Zelfs toen ik uiteindelijk mijn partner wakker maakte en begon te douchen en me voor te bereiden op de ontmoeting met onze cliënt, bleef deze verbazingwekkende energie door me heen bewegen, in golf na golf van zoete en onuitsprekelijke vreugde.

(…)

Het “open geheim” ontdekken

In dit ontwaken ontdekte ik dat mijn rusteloze zoeken en onophoudelijk verlangen plotseling en volledig waren opgelost in de perfectie van het huidige moment. Met een gevoel van onbeschrijfelijke vreugde en opluchting ontdekte ik dat mijn zoektocht naar betekenis en doel eindelijk voorbij was.

Ik besefte dat onze gewone, alledaagse menselijke ervaring niet te onderscheiden is van de volheid en essentie van de werkelijkheid.

En ik begreep eindelijk dat er nooit iets hoeft te worden gedaan om deze Grote Perfectie te bereiken of te verkrijgen. Het is al absoluut, volledig en inherent aan het huidige moment.

Ik realiseerde me dat deze verschuiving in Bewustzijn niet gaat over een verandering in perspectief of positie: het is simpelweg een Herkenning van onze fundamentele en essentiële aard.

Ik was ook aangenaam verrast om te ontdekken, in dit moment van exquise euforie, dat ‘ik’ – de kleine identiteit die ik herken als ‘ik’ – niet verdween of doofde! Ik was verbaasd dat “ik” niet hoefde te sterven om deze prachtige Heelheid te “ervaren”! De realisatie van deze ongelooflijke integratie vond plaats, en toch bleef ‘ik’ nog steeds bewust aanwezig. De persoonlijkheid bleef intact: ‘ik’ was nog steeds ‘ik’ en ‘ik’ was nog steeds hier, maar ‘ik’ was nu vervat in, en niet gescheiden van, de Aanwezigheid en Essentie van de uitgestrekte en geïntegreerde Heelheid.