Wat kan ik doen om verlichting te bereiken? Wel iets meer dan "niets". Hier een aantal suggesties.

Stadia van meditatie

1402431 617548268303902 97553198 o 1

In dit essay geeft Ken Wilber een diepteanalyse van elk van de belangrijkste staten en stadia van de meditatieve praktijk – wat gaat van psychische absorptie, naar subtiel illuminatie, naar causale transcendentie, tot aan de uiteindelijke nonduale omhelzing van Vorm en Leegte.

V: We willen graag dat je de ervaringen beschrijft van de verschillende stadia van meditatie. Maar vertel ons allereerst over meditatie zelf; de verschillende types en hoe ze werken.

A: Het is bij onderzoekers gebruikelijk om meditatie in twee brede categorieën onder te verdelen, namelijk “concentratie” en “bewustzijn” (of “inzicht”) meditatie. Of, “geopend” en “gesloten”.

 

Lees meer

Waar is open helderheid?

 

Stress of work 

Waar precies is open helderheid nu eigenlijk? Kunnen we het lokaliseren? Kunnen we aanwijzen waar het precies zit? Als we proberen te achterhalen waar open helderheid zich bevindt kunnen we misschien ook beter zien wat het eigenlijk is. 

 

Laten we eens kijken naar een situatie die de meesten van ons wel kennen, namelijk gestrest zijn. Het is druk, we moeten van alles en nog wat doen. We worden dan zo in beslag genomen door snel voorbij schietende gedachten, soms ook door zorgen en piekeren dat het lijkt of we helemaal in ons hoofd zitten.

 

Lees meer

Meditatie is terugkeren naar de bron

Source 

De terugkeer naar dat waar je uit bent voortgekomen is als de thuiskomst na een lange reis. Je kwam voort uit dat Ene, je leefde – ook toen je je afgescheiden en alleen voelde – in dat Ene, en nu weet je dat er niets anders is dan Dat. Omdat je het in alles herkent – het sluit niets uit – ben je niet langer in conflict met je eigen ervaringen. Alles is welkom, alles wordt met open nieuwsgierigheid ontvangen. Dat Ene is wat je bent, dat Ene is wat alles is. Liefde is niet alleen datgene wat alles verbindt, het is ook alles. Maar dat alles verbindende kun je ook leven, bewustzijn, god of het ene zonder tweede noemen. Het heeft geen voorkeuren maar maakt alles mogelijk.

 

 

 

Lees meer

Ik zit in mijn hoofd

 

(of in ieder geval in mijn lichaam)

head no head 

Normaliter zijn we natuurlijk geneigd om te denken dat bewustzijn zich in ons hoofd bevindt. Daar zijn twee redenen voor: daar zitten de hersenen, en zoals bekend hebben die alles met bewustzijn te maken – sommigen zouden zelfs zeggen; die produceren dat. En een tweede reden om het bewustzijn in het hoofd te lokaliseren is dat, als we ons bewust zijn van de wereld om ons heen, we vooral gebruik maken van onze ogen en oren, en die zitten nu eenmaal daar. Vanuit een positie achter onze ogen lijken we naar de wereld om ons heen te kijken.

 

 

Lees meer

Ik ben liefde


sri anandamoyi ma 

Dit is een actieve vorm van mediteren die hindernissen als angst, onzekerheid en voorzichtigheid kan doen wegsmelten. Het opent je, waardoor je meer kunt voelen dat er liefde door je heen stroomt. Het ontwikkelt gevoelens van vreugde, vriendelijkheid en vrijheid. Als je al in de lach schiet als je deze titel leest is deze speciaal geschikt voor jou – maar als je meteen smelt als je dat leest, moet je het misschien niet te vaak doen, anders wordt je helemaal een watje.

 

 

Lees meer

I cannot be what I can see

yet all I see is part of me.

grandprix01 

Ik kijk naar buiten en zie daar andere mensen, allerlei dingen, de natuur; ik zie de wereld. Ik kijk naar binnen en zie herinneringen, gevoelens, gedachten en vermoedens; ik zie mezelf.

 

Wat ik kan zien of opmerken kan niet zijn wat ik ben; want ik ben degene die iets ziet. Ik ben het subject die een object waarneemt.

 

Om helderheid te verkrijgen over wie ik werkelijk ben moet ik rigoureus alles wat ik niet ben gaan zien als waargenomen objecten.

 

 

Lees meer

Het gevoel van subjectiviteit onderzoeken

Buddha.blue.star 

Ontwaken is niet meer dan een kleine aanpassing, een bijna onopvallende correctie op een niet geheel juiste manier van zien en ervaren. Verlichting is altijd aanwezig; het is onze open, natuurlijke, werkelijke aard en constant beschikbaar, ware het niet dat een hardnekkig gevoel van onjuiste subjectiviteit enigszins in de weg zit. Dat gevoel is een object in gewaarzijn dat wordt aangezien voor het centrum van ons bestaan. Maar wie goed kijkt kan zien dat het subjectieve gevoel iemand te zijn waargenomen kan worden door iets anders – en dat is een eerste aanwijzing dat je niet bent wie je denkt te zijn.

 

 

Lees meer

De weerstand tegen dit moment onderzoeken

smile

 

Om dit moment direct en onmiddellijk te ervaren is geen inspanning nodig – dat gebeurt al. Dat wat is, is nu al aanwezig, en daar hoef je verder niets voor te doen. Dat directe ervaren is altijd beschikbaar.

 

Wie daar langere tijd in blijft, zonder commentaar, oordeel of verwachting, gewoon door voortdurend open te zijn, zal merken dat er, schijnbaar zonder enige reden, vreugde en vrede opkomen.

 

 

Lees meer

De hoofdloze weg

Headless meditation 

De hoofdloze weg van Douglas Harding en de bijbehorende oefeningen lijken op het eerste oog misschien een beetje kinderachtig. Het lijkt vrij triviaal om op te merken dat we in onze directe ervaring ons eigen hoofd niet kunnen zien. We kunnen bijvoorbeeld ook onze rug niet rechtstreeks zien, maar dat leidt verder niet tot enig diep en bevrijdend inzicht.

 

Maar wie het verslag van het ontwaken van de Upside Down dochter heeft gelezen kan zien hoe deze manier van kijken in sommige gevallen toch een geweldige impact heeft. Het bijzondere aan dit verhaal is dat zij in één keer de omslag maakt naar helder zien, en daar ook blijft.

 

 

Lees meer