Het spiritueel ontwaken van Karen McPhee

Zoals zoveel zoekers heb ik veel lijden ervaren, wat ertoe leidde dat ik op zoek ging naar verbetering of genezing om het lijden te verlichten. Zelfherkenning begon spontaan te ontstaan. Het werd niet begrepen dat wat ervaren werd de eigen, altijd aanwezige natuur was. Er werd aangenomen dat het iets externs was dat moest worden verkregen, dus werd de zoekmachine op volle kracht ingeschakeld.

Uiteindelijk verscheen The Power of Now (vrij letterlijk voor mijn deur). De leer hielp de herkenning van het zelf te verduidelijken en te stabiliseren, en de aard van het lijden te identificeren. Het werd duidelijk dat het lijden zich allemaal in de geest afspeelde en dat het bewustzijn van het lijden onveranderlijk en altijd aanwezig was – de aanwezigheid van vrede zelf.

Na verloop van tijd werd het echter duidelijk dat het gevoel van de doener werd versterkt door spirituele oefeningen. Ik liet alle spirituele leringen achterwege en besefte dat elke externe zoektocht alleen maar tot meer (verloren) tijd zou leiden en de zoeker zou blijven versterken.

Op een dag ontstond het zelfonderzoek van Ramana spontaan en werd gezien dat de denker niet-bestaand is. Er was daar gewoon niets – geen entiteit, geen zelf, niets. Wat overbleef was het altijd aanwezige bewustzijn.

Dit altijd aanwezige bewustzijn werd eindelijk begrepen als dat wat ik ben. Door de genade van Pamela Wilson werd gezien dat de aard van alle verschijnselen ook DAT was. De natuurlijke staat kwam tot rust en het zoeken kwam tot rust.

Af en toe zou er resterend lijden ontstaan, geassocieerd met een langdurige ziekte. Bij nader onderzoek werd het duidelijk dat er een resterend gevoel van ‘ik’ in de aandoening verborgen zat; deze ziekte overkwam ‘mij’. Terwijl dit onderzoek gaande was, kwam ik de leer van John Wheeler tegen. Zijn duidelijke uitleg over de oorzaak van het lijden maakte het onderzoek moeiteloos.

Er komt werkelijk een einde aan het lijden in het licht van het heldere, open bewustzijn dat altijd aanwezig is.

Vrijheid is altijd aanwezig als iemands eigen ware aard. Het kan niet buiten jezelf gevonden worden; het bestaat binnenin. Het hoeft niet te worden beoefend of bereikt; het is wat we van nature zijn. De herkenning van deze ware aard is eenvoudig, toegankelijk en onmiddellijk. Door direct onderzoek kom je onmiddellijk de altijd aanwezige vrede van het zelf tegen. Het gewone en alledaagse ervan zorgt er voor dat we het over het hoofd zien. Maar wat we zijn, is nu hier.